Cranio Sacraal Therapie in ’t kort

Wat gebeurt er tijdens een Craniosacraal sessie?

Door fysieke aanraking gebeurt er heel veel tegelijkertijd in je lichaam.
Je zenuwstelsel, al je zintuigen, je bindweefsel, je organen, je emoties en je gedachten reageren allemaal op deze aanraking. De Cranio Sacraal Therapie is een methode die bestaat uit een arsenaal van lichte fysieke aanraking tot stevige en technische handelingen om zo fysieke en emotionele blokkades, spanningen en pijn te verlichten of zelfs op te lossen.

Een craniosacraal behandeling is er op gericht de beweeglijkheid van het craniosacraal systeem en alle andere hieraan verbonden weefsels, te optimaliseren. Met zachte behandeltechnieken zal de therapeut de weefsels bewegen om zo meer ontspanning te krijgen waardoor de functie kan verbeteren. Naast lichamelijke beperkingen, richt craniosacraal therapie zich ook op psycho-emotionele klachten.

Oorzaak van de klacht

Vaak wordt een lichamelijke klacht veroorzaakt door een toegenomen spanning op een of meerdere plaatsen in het lichaam. Door deze spanning kunnen er een bewegings- en/of pijnproblemen ontstaan van verschillende weefsels in het lichaam. Dit uit zich dan bijvoorbeeld in: een stijve nek, bekkenpijn, schouderklachten, kaakklemmen of pijn in de onderrug. Ook kunnen deze bewegingsproblemen invloed hebben op andere belangrijke lichaamsfuncties. Die uiten zich dan bijvoorbeeld in: darmproblemen, gevoelige organen in buikstreek of bekken, migraine, oorsuizen of vermoeidheid. Juist ook wanneer emoties niet of onvoldoende geuit worden, kunnen deze (on)bewust opgeslagen worden in het lichaam. Dit kan op het moment zelf of juist pas veel later, diverse lichamelijke klachten veroorzaken.

Wat is Cranio Sacraal Therapie?

Cranium is Latijns voor Schedel.
Sacrum is Latijns voor heiligbeen en is het grootste bot van de wervelkolom. Het is driehoekig van vorm, en bestaat uit vijf samengegroeide wervels onderaan de wervelkolom.

Met Cranio Sacraal Therapie geven we aan dat we bij deze therapie het gehele lichaam als één geïntegreerd systeem zien en dit in de behandeling ook meenemen. De afbeeldingen geven weer op welke ‘lagen’ we tegelijkertijd werken.
De schedel, de wervelkolom en het heiligbeen (afbeelding 1) zijn met ons zenuwstelsel als een geheel verbonden.
In de schedel ontspruiten de hersenzenuwen en lopen via de wervelkolom en sacrum door het gehele lichaam (afbeelding 2).
Op afbeelding 2 kun je zien dat het zenuwstelsel ook met alle organen is verbonden. ‘Onderbuikgevoel, knopen in de buik’ is dus géén spiritueel of onverklaarbaar gevoel, maar wordt veroorzaakt door prikkels en de verbindingen tussen zenuwstelsel en organen.
Ook is het gehele zenuwstelsel verbonden met alle spiergroepen (afbeelding 3) en ons bindweefsel.

Alle externe prikkels die we opvangen via onze zintuigen, worden door het zenuwstelsel doorgegeven aan spieren, bindweefwel (afbeelding 4), onze organen en lymfatisch systeem. Bij dynamieken als gevaar, angst, ongemak, onzekerheid, irritatie, onrust et cetera, reageert het gehele lijf met spierspanning, aanmaak van stresshormonen, emoties, enzovoort.

In ons bindweefsel (afbeelding 4) bevinden zich 220 miljoen zenuw-receptoren (Robert Schleip, bindweefsel expert) die continue lichamelijke sensaties en externe (omgevings-)prikkels verwerken. Het zenuwstelsel heeft vaak allang gereageerd op prikkels zonder dat wij ons hier van bewust zijn. We noemen dit we ook wel neuroceptie (Steven Porges, Deb Dana Polyvagaal theorie).
Omdat het lichaam ons probeert te beschermen en extreem snel reageert hebben we vaak niet eens door dat we ergens last van hebben. Stress en spanning signaleren we dus vaak niet meer op een bewust niveau zodat we er ook niets tegen kunnen doen. Het sluipt als het ware ons lichaam in zonder dat we het merken, met alle gevolgen van dien. We krijgen klachten…

In ons hele lichaam zit overal bindweefsel, dat als een elastisch web alles met elkaar verbindt. Al onze spieren, zenuwen, organen, en bloedvaten zijn omhuld en doorweven met bindweefsel dat daarmee een bindende factor is in ons lichaam. Eigenlijk kun je bindweefsel zien als een elastische pantykous-/visnet-achtige substantie. Het beschermt, geeft steun en houdt alle onderdelen bij elkaar en van elkaar gescheiden.
Bekijk dit mooie en leerzame filmpje eens (6 min).

Bindweefsel is ook de bron van veel ellende

Door stress, spanning, heftige gebeurtenissen en/of te weinig beweging kunnen allerlei gezondheidsklachten ontstaan. Het bindweefsel gaat hierdoor vaster zitten en ontstaan er verklevingen rondom spieren, organen, zenuwen en bloedvaten. Hierdoor kunnen heel veel verschillende klachten ontstaan. Van stijfheid en blokkades tot aan ‘kwaaltjes’ en (uitstralings-)pijn.
Gelukkig heeft ons lichaam het vermogen om zichzelf te herstellen. Zoals je bijvoorbeeld ook ervaart hoe je huid automatisch herstelt nadat je je in een vinger hebt gesneden.
Dit natuurlijke proces van zelfgenezend vermogen kan om allerlei redenen verstoord zijn; door overweldigende situaties, een operatie, ziekte, emotionele gebeurtenissen van bijvoorbeeld verlies, verdriet, angst en boosheid. Of mogelijk door langdurig gebruik van voeding die minder goed te verteren is door het lichaam.
Cranio Sacraal Therapie heeft als doel om het lichaam weer ‘in beweging’ te krijgen. Door zachte of wat diepere aanraking aanraking proberen we om spieren, bindweefsel, organen et cetera. meer te ontspannen om hiermee het zelfgenezend vermogen van het lichaam weer te bevorderen.

Ritme en beweging

In de schedel en wervelkolom ‘beweegt’ hersen- en ruggenmergvloeistof. Dit heeft een ritme dat door de therapeut gevoelt kan worden. Je kunt het een beetje vergelijken met een uitzettende en inkrimpende beweging. De craniosacraal therapeut ziet het lichaam als een geheel waarbij het bindweefsel en dit ritme het verbindende element is van alles. Door dit weefsel en dit ritme in het gehele lichaam te volgen, kan de therapeut voelen waar er verstoringen, blokkades zitten. Met zachte aanrakingen en subtiele bewegingen bevordert de therapeut het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Dit kan ook betekenen dat je als cliënt naast een fysieke ontlading ook een emotionele ontlading ervaart. Het gevolg is vaak dat het lichaam zich dan ontspant. Dat ontladen kan ook na de sessie nog fijntjes voortduren wat een extra verdiepende ontspanning oplevert. Cliënten omschrijven dit vaak als een hele diepe ontspanning te ervaren, veel meer ruimte in het lichaam te voelen.

6 fases van rouw

Vallen en weer opstaan…. Hoe doe je dat? Een grote klant kondigde aan de samenwerking te willen stoppen. Dit kwam als een donderslag bij heldere hemel. Alsof je in één keer gevloerd wordt. Je bent verdoofd, weet niet hoe te reageren.Wat doe je in zo’n geval? Hoe sla...

Broodkruimels… als blijk van liefde, waardering of erkenning

Bijna iedereen heeft behoefte aan complimenten, waardering, erkenning, etc. We raken teleurgesteld of gedemotiveerd als we hier te weinig van krijgen. Soms ook gaan we ook harder ons best doen om alsnóg die waardering te krijgen. Aan de andere kant: vAl mijn blogs...

Grote vraag van mijn vader Marc Doomernik

'Hoe vind je eigenlijk dat ik het gedaan heb in mijn leven.....?' Deze vraag kreeg ik van mijn vader op een onverwacht moment. Hoe zou jijzelf reageren op deze vraag? In dit filmpje kun je zien wat ik geantwoord heb en wat dit met me deed...Al mijn blogs over TRE

Hard hollen maar waar naartoe?

Hoe confronterend en frustrerend ‘hard hollen’ kan zijn heeft Kees laatst ervaren.Nooit goed genoeg Kees, nam deel aan de training ‘Persoonlijke Effectiviteit & Time Management’. Hij vertelde dat hij veel moeite had om zaken los te laten. Uit zijn Facet5 profiel...

Reactie op ons autonome zenuwstelsel

Prachtig filmpje over hoe ons autonome zenuwstelsel snel, automatisch en onbewust reageert op (on)veiligheid, spanning en trauma. Het geeft ook inzicht in wat de impact is van gebeurtenissen op jonge leeftijd op onze manier van leven, op onze gezondheid én zelfs een...

Onbewust trauma echte killer. Jij hebt ze ook. Wedden?

Hoe ‘gevaarlijk’ is het wanneer je wél een onbewust trauma hebt maar niet weet dat je dit hebt? Een onbewuste trauma heeft een grote impact op zowel je fysiek als geestelijke gesteldheid. Het levert spanningen en stress op. Gevolg? Allerlei fysieke en/of geestelijke...

Wil je op een leuke manier zien wat voor impact stress en spanning op je lichaam heeft?

En hoe TRE deze stress en spanning, mogelijk als gevolg van een traumatische ervaring, kan oplossen? Kijk dan naar deze TRE animatie. Al mijn blogs over TRE

Hoé gaat zo’n CranioSacraal sessie?

Dit is belangrijk, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Bij Cranio Sacraal Therapie maken we gebruik van een massagetafel, waar je op zit of ligt. Gewoon met kleren aan.
Als je dit prettig vind ook nog met een dekentje over je heen. In de kern gaat het om veiligheid. Dit is een basisvoorwaarde om uiteindelijk fysieke- en emotionele spanning of pijn los te kunnen laten.
Samen onderzoeken we of het oké voor je is om ‘aangeraakt’ te worden. Door het fysieke contact van mijn handen onderzoeken we samen waar je blokkades, spanning of pijn in je lichaam voelt.

De ene persoon heeft moeite met lichamelijk contact en voelen en de ander heeft juist een enorm verlangen hierin. Het bijzondere van Craniosacraal therapie is dat je nooit vooraf weet hóe je zo’n sessie zult gaan ervaren. Wél kun je hier vooraf een gedachte en idee bij hebben. Vaak zijn deze gedachten beperkend, veelal door ervaringen uit het verleden. Hier staan we dus, voordat de behandeling begint, bij stil. Ik wil graag weten wat voor jouw belangrijk is en waar je hulp voor zoekt.

Start van de behandeling

Voor aanvang krijg je een (medisch) intake formulier toegestuurd, die je een paar dagen voor de sessie ingevuld naar mij terugmailt. Zo kan ik me vooraf al een beetje voorbereiden op je komst.
De eerste sessie starten we met een vraaggesprek aan de hand van het intake formulier. Vervolgens starten we met een verkennend lichamelijk onderzoek. Dit onderzoek heeft als doel om samen de oorzaak van jouw klachten op te sporen. De craniosacraal therapeut is gespecialiseerd in het bepalen van de beweeglijkheid van de spieren, bindweefsel en schedelbotten en de mate van spanning in het lichaam. Heb je meer psycho-emotionele klachten, dan zal hier tijdens het vraaggesprek meer de nadruk op liggen.

Tarief en vergoeding

Craniosacraal therapie kan heel helpend zijn, maar het is geen toverstokje. Hiermee bedoel ik dat je na één behandeling geen wonderen mag verwachten.
Alleen na 2-3 sessies, mag je al wel positieve verandering/verlichting ervaren. Dus om goed te kunnen beoordelen of Craniosacraaltherapie helpend voor je is adviseer ik dat je minimaal 3 sessies ervaart.
In alle rust neem ik de tijd voor je.
De eerste sessie duurt 1,5- 2 uur en starten we met een intake gesprek. Wanneer alles is doorgenomen wat voor jou belangrijk is, maak je fysiek ook al kennis met Craniosacraal therapie.
Zo ervaar je de eerste sessie al hoe we de behandeling het beste aan kunnen laten sluiten op jouw behoeften én fysieke gesteldheid.
Elke volgende sessie duurt 1-1,5 uur

• De 1e craniosacraal behandeling (1,5 – 2 uur) kost € 135,- .
• Losse opvolgende sessies (ca. 1,5 uur) kosten € 125,-
• Commitment vooraf voor 3 sessies totaal: € 350,- (€ 35,- korting). Na de eerste sessie, hoef je pas te bepalen/beslissen? of je hiervoor kiest. Je ontvangt dan een factuur voor alle 3 de sessies, die betaald moet zijn voor aanvang van de 2e sessie.
• De begeleiding is vrijgesteld van btw.

Veel zorgverzekeraars kennen vergoedingen toe. Dit hangt het af van de soort (aanvullende) verzekering die je hebt afgesloten. Handig om vooraf te informeren of jouw aanvullende verzekering in aanmerking komt voor een vergoeding.
Mogelijk heb je onderstaande gegevens nodig wanneer je informeert bij de zorgverzekeraar:
Persoonlijke AGB-code: 90034031
Praktijk AGB-code: 90065809
SRBAG-code: 525046
VIV registratiecode: 1907871
RBCZ licentienummer: 505012R

Prestatiecodes:
22504: psychosociale therapie
24516: emotioneel lichaamswerk
24601: cranio sacraal therapie

Geschillen commissie bij klachten

Als lid van Vereniging Integrale Vitaliteitkunde beschik ik over een aansluiting bij een geschillencommissie waardoor ik tegemoet kom aan de eis zoals die door de WKKGZ (Wet Kwaliteit, Klachten, Geschillen en Zorg) verplicht wordt gesteld.
Dit is het reglement (PDF) behorende bij de Geschillencommissie waarbij ik aangesloten ben.”

Klachten die we behandelen bij Craniosacraal therapie

Er zijn vele klachten die in aanmerking kunnen komen voor behandeling craniosacraal therapie.
2 aspecten wil ik je graag ter overweging geven:
• Bedenk bij wie je je mogelijk het veiligst voelt. Bij een mannelijke of vrouwelijk therapeut?
• Samen bespreken we je klacht(en). We starten met een intake formulier die ik je voorafgaand aan de sessie toestuur en ook graag per mail ingevuld terug ontvang vóór aanvang van de sessie. Mogelijk geef ik je het advies om TRE te doen i.p.v. Craniosacraal therapie.
Dit kan ik dan ook onderbouwen. Ik hoop dat je hier ook voor openstaat. Meer informatie over TRE vind je hier.

Hieronder zie je een opsomming staan van klachten. Samenvattend, veel lichamelijke en emotionele klachten komen in aanmerking voor behandeling. Mocht jouw klacht er niet bijstaan, neem dan contact met me op.
• Ademhalingsklachten
• Afwezig zijn
• Artrose
• Angststoornissen
• Autisme, ADHD
• Bekkeninstabiliteit
• Bindingsangst
• Buikklachten
• Burnout
• Concentratiestoornissen
• Darmklachten
• Dissocieren
• Dwangstoornis/-handelingen
• Duizeligheid
• Emotionele klachten
• Fybromyalgie
• Gewrichtsklachten–/ontsteking
• Hoofdpijn
• Hoog gevoeligheid, hypersensitief
• Ischias
• Kaakklachten, kaakklem
• Keelklachten
• Langdurige emoties: verdriet,angst,boosheid
• Maagklachten
• Menstruatiestoornissen
• Migraine
• Moeite contact te maken met eigen lichaam
• Moeite hebben in het contact maken naar anderen
• Obstipatie (moeizame, of juist te dunne ontlasting
• Onrust
• Opgeblazen gevoel, in de buik
• Peesontsteking
• Pijnklachten
• Pijn in de nek of rug
• Piekeren
• Prikkelbaar
• Psycho-emotionele klachten
• Relatie problemen
• Restless legs
• Rouwondersteuning, verlies van dierbare
• Snel emotioneel
• Spierontsteking
• Slaapstoornissen (inslapen of doorslapen)
• Slikproblemen
• Spanning
• Spierklachten
• Spit
• Stemklachten
• Stijfheid
• Stress
• Tintelingen
• Trauma
• Uitstralende pijn
• Vermoeidheid
• Whiplash
• Zenuwpijn

(Onbewuste) oorzaken van de klacht

Regelmatig wordt een stoornis veroorzaakt door een ongeluk, een operatie of een overweldigende situatie. Vaak ervaren we dit niet bewust (mentaal) als heftig, maar is het wel overweldigend geweest voor het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan iets simpels als van je fiets of van de trap afvallen.
Andersom kan ook. Je kunt ook op het emotionele vlak iets overweldigends ervaren. Denk bijvoorbeeld aan verlies van een dierbare, ontslag, echtscheiding, je zorgen maken, financiële problemen. Ook dit soort situaties kunnen onbewust stress en spanning met zich meebrengen.

Fysieke of emotionele gebeurtenissen kunnen recent gebeurd zijn. Maar…. ook situaties in het verre verleden kunnen zich pas veel later uitten in de vorm van lichamelijke, psychische en/of emotionele klachten.
We spreken dan van (oud) trauma of klachten a.g.v. hechtingsproblematieken.

Ook kunnen bewegingsproblemen invloed hebben op andere belangrijke lichaamsfuncties. Dit uit zich dan bijvoorbeeld in: darmproblemen, gevoelige organen in buikstreek of bekken, migraine, oorsuizen of vermoeidheid.
Juist ook wanneer emoties niet of onvoldoende geuit worden, kunnen deze (on)bewust opgeslagen worden in het lichaam. Denk dan bijvoorbeeld aan onzekerheid, angst, paniek, irritatie, boosheid of woede. Maar ook emoties als verslagenheid, radeloosheid, eenzaamheid.
Dit soort emoties kunnen op het moment zelf of juist pas veel later, diverse lichamelijke klachten veroorzaken. Spreekwoordelijk zegen we dan;

‘de druppel die emmer deed overlopen’ of
‘ik ben gesloopt, ik kan niet meer’ of
‘het emmertje zit vol’ of
‘ik heb teveel hooi op mijn vork genomen’.

Grondlegger Cranio sacraal therapie

Ere wie ere toekomt.
Craniosacraal Therapie is ontwikkeld door John E. Upledger DO, OMM, osteopatisch arts en chirurg. Gedurende zijn carrière is Dr. John Upledger erkend als vernieuwer en als toonaangevend voorstander van onderzoek naar nieuwe therapieën. Met name door zijn onderzoek naar Craniosacraal therapie verwierf hij internationale faam. Bij het Upledger instituut heb ik ook mijn 3-jarige opleiding gevolgd.