TRE is goed voor iedereen. Daarom ook dit boek. Dus zeker ook voor kinderen. De absolute voorwaarde is dat het kind zich compleet veilig voelt om TRE te doen (in het bijzijn van een ouder). Het kind moet zich ook niet gepusht voelen om TRE te doen, omdat een ouder het zo graag wil. Maar ja, een kind is vaak te jong om goed en zelfstandig te beseffen wat helpend is. Een kind doet daarom vaak ook dingen die het niet wil of anders zou willen, uit loyaliteit. Heel vaak hebben ouders ook gelijk dat hun kind hulp nodig heeft. Alleen ‘duwen’ werkt vaak averechts.
Vaak ook ben je zelf ook als ouder extra geprikkeld omdat je je machteloos voelt. Je wilt je kind zo graag helpen. Juist door deze frustratie en machteloosheid kan een kind een vorm van dwang ervaren, wat vaak contraproductief werkt.
Mijn advies aan elke ouder is: eerst zelf door de wasstraat gaan. Daar bedoel ik mee, zorg eerst dat je als ouder in een meer relaxte en gegronde staat komt. Dus als ouder eerst zélf TRE aanleren. Het mooie hiervan is dat het kind de ontspanning en gegrondheid van de ouder ook als meer veilig gaat ervaren. Het zou zo maar kunnen zijn, dat het kind daardoor veel minder hulp nodig heeft wanneer de omgeving rustig en veiliger aanvoelt. Het antwoord op de volgende vraag sluit hier ook goed op aan.