Marc Doomernik aan het woord
Tsja, wat vertel je allemaal wel en niet over jezelf…
Je mag bijna alles van me weten maar wat is voor jou helpend en voelt verbindend?
‘Mijn levenspad heeft mij gefrustreerd maar ook geïnspireerd’
Ik was een huilbaby. School vond ik een drama en vroeg al ‘snipperdagen’ aan mijn ouders op de kleuterschool. De leerkrachten op de lagere school hadden alleen maar het vermogen om mij op de gang te zetten als iets ze niet beviel. Tot knijpende nonnen aan toe. Ja, ja die bestonden toen nog.
Ook heb ik lang in mijn bed geplast, als een soort controleverlies van wat ik overdag zo moest vasthouden?
Op de HEAO kwam ik erachter dat ik niet goed kon leren en me ook niet goed kon concentreren, voelde me ook dom ten opzichte van medestudenten, wat ik compenseerde met mijn clowneske gedrag. Niemand die me kon raken. Dacht ik?
Als tiener ben ik al begonnen met hard werken en heb ook veel te intensief gesport. Prestatiedrang misschien? Om erkenning en waardering te krijgen?
Vervolgens ook veel te jong een relatie gekregen, getrouwd en wel heel snel kinderen op de wereld gezet. Wat heb ik een eenzaamheid, boosheid en frustratie gevoeld in en na een mislukt huwelijk. Onzekerheid ervaren over hoe je een goede vader moet zijn…
Zoektocht
Dus na 33 jaar veel (in)geslikt te hebben, me gefrustreerd gevoeld en gedragen te hebben ben ik op zelfonderzoek gegaan.
Wie ben ik eigenlijk en waar heb ik behoefte aan?
Ik wilde graag beter begrijpen waarom ik mij zo voelde zoals ik me voelde en mij gedroeg zoals ik me gedroeg.
Die zoektocht is in 1998 begonnen en in 2001 ben ik gestart als zelfstandig trainer en coach. Ik kwam uit de harde en oppervlakkige zakenwereld en had ervaring als verkoper en salesmanager.
Dus wat ga je dan doen? Verkopers trainen en coachen. Dit voelde als snel als ‘niet echt’ dus ook niet raar dat dit me geen voldoening gaf. Maar wist ik veel.
Zo terugkijkend had ik toen nog geen notie welke diepe (onbewuste) pijn er bij mijzelf zat, laat staat dat ik wist hoe ik mensen écht kon bereiken en ook écht kon helpen.
‘Langzaam van het buitenkantje naar het binnenkantje’
Sinds 2001 heb ik geen jaar overgeslagen om mijzelf te ontwikkelen. Om mijzelf beter te begrijpen en ook om mensen beter te kunnen helpen.
Ruim 15 jaar lang vond ikzelf dat ik nog niet genoeg wist om mensen goed te kunnen helpen. Door onzekerheid gedreven was ik enerzijds enthousiast en passievol maar tegelijkertijd ook druk en onrustig.
Verdieping
En zo ben ik langzaamaan zelf meer in balans gekomen en hebben mijn trainingen en individuele begeleiding ook veel meer verdieping gekregen.
Ik ben gestart met trainen en begeleiden in gedrag en vaardigheden maar die bleken in praktijk soms onvoldoende te werken… En langzaamaan zelf verder gegroeid en dit ook vertaald naar mensen inzicht te geven in het ontstaan van (onbewuste) emoties, hechtingsproblematieken en trauma’s.
Deze bleken niet alleen een grote impact te hebben op fysieke, emotionele en mentale gezondheid, maar ook de bron te zijn voor onhandig gedrag en beperkende gedachten.
‘Woorden creëren het drama.
Blijven herhalen wat er allemaal gebeurd is versterken je emoties en beperkende gedachten’
Michael Brown, Presence Proces
‘De imprint van een trauma en onbewust gedrag, ligt opgeslagen in het lichaam.
Fysieke begeleiding is daarom helender en effectiever dan er alleen maar over te praten’
Bessel van der Kolk, Traumasporen
…en hier sluit ik mij volledig bij aan…
In mijn begeleiding stoppen we op een zeker moment dan ook met praten en wil ik fysiek met je aan de slag.
Op deze manier ga je makkelijker ervaren, voelen en onderzoeken wat er diep van binnen verstopt ligt of vast zit, wat schreeuwt om aandacht en om losgelaten te worden.
Kijk ook eens op de pagina’s van TRE en van Craniosacraal therapie. 2 verschillende lichaamsgerichte begeleidingsmethoden.
Sinds 2001 ben ik steeds meer van cognitief begeleiden naar lichaamsgericht begeleiden gegroeid. Waar ik mij o.a. in bekwaamd heb:
NLP (trainer), systemisch werken (familie-, organisatie- en structuuropstellingen), Oplossingsgericht werken, coachopleiding, PMA (Progressive Mental Alignment), Shiatsu massage, TRE (Tension Release Excercises), Cranio Sacraal Therapeut, trauma-, bindings- en hechtingsproblematiek.
Door de extra opleidingen Medische Basiskennis en Psychosociale Basiskennis kunnen cliënten in aanmerking voor vergoeding bij hun zorgverzekeraar, mits hiervoor de juiste aanvullende verzekering is afgesloten (voor meer informatie is het handig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar).
“De theorie werd leuk, boeiend, levendig en interactief gebracht. De posters waren erg sprekend en praktisch. Er was een prettige sfeer. Er was voldoende tijd om vragen te stellen. Een bijzondere ervaring en als kennismaking met TRE. Het is een super goed verzorgde dag!”