Waarom dit TRE boek?
Nou, daar zijn best wel wat redenen voor. Zo is er veel gebeurd en verandert de afgelopen 15 jaar. Bij mijzelf, maar ook de TRE-methode zelf is veranderd. Het heeft veel meer diepgang gekregen en is veelomvattender geworden. Mede door nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap.
We kunnen niet meer om de nieuwste inzichten heen. Dankzij Stephen Porges, met zijn polyvagaaltheorie (PVT), weten we nu veel beter hoe stress ontstaat en waarom de gevolgen van trauma zo in je lijf kunnen blijven zitten. Dit komt omdat we heel veel prikkels, die ons over-activeren (gestresst maken), helemaal niet bewust waarnemen. Het lichaam ervaart wel stress en bouwt hierdoor spanning op, alleen dit hebben we helemaal niet in de gaten!
Dus hoe kun je stress en spanning minder opbouwen of vermijden als je niet weet dat je dit ongemerkt opbouwt? Stephen noemt dit neuroceptie, wat ik in mijn boek uitleg.
Door op een eenvoudige manier wat meer inzicht te krijgen in de PVT ga je stress signalen veel beter, vaker en eerder herkennen, met als gevolg dat je automatisch minder stress opbouwt. TRE heeft zich hiermee dus doorontwikkeld van ‘stress en trauma lostrillen’, naar minder stress opbouwen.
Dus TRE-versie 2.0 helpt je niet alleen om weer meer in ontspanning te komen, maar is ook om stressopbouw te voorkomen en daarmee dus meer ontspannen te blijven.
Dit moet toch iedereen weten?
Dat is dus reden 1 om dit boek te schrijven.
Voor een 2e reden haal ik psychiater en onderzoeker Bessel van der Kolk erbij. Hij legt in zijn boek Traumasporen mooi uit dat qua hulpverlening, lichaamsgerichte methodes beter werken dan alleen maar cognitieve hulp. Hoe goed en zinvol dit ook is. En laat TRE nou een lichaamsgerichte methode zijn. Daarbij is alleen al meer bewegen, goed voor je lichaam.
Porges had tijdens een besloten webinar, samen met David Berceli, een prachtige one-liner:
‘Je lichaam kan alleen veiligheid ervaren als het in beweging is.’
Gelukkig zijn er inmiddels ook boeken over de PVT in het Nederlands geschreven, waaronder die van Deb Dana en Luc Swinnen. Luc, een Vlaming, auteur en expert op het gebied van vitaliteit, burnout en de PVT, heeft mijn boek ook gelezen en wilde met plezier hiervoor een voorwoord schrijven. Een van zijn eerste zinnen was: ‘Ik ben fan geworden van TRE!’
De 3e reden kan ik samenvatten als:
‘TRE gaat helemaal niet over trillen,
het gaat voor 80% over reguleren en het voorkomen van stress!’
Heel veel mensen, waaronder ook veel professionals in mijn vak, zijn zich niet bewust van de diepgang van TRE. Een groot gedeelte denkt helaas dat het gaat om het trillen. Vaak ook nog ‘hoe harder en intenser ik tril des te beter het is’. Dit is niet waar!
Als veel mensen dit denken, voeren ze dus ook TRE op de verkeerde manier uit. Hierdoor is de kans groot dat je op de verkeerde manier ‘trilt’, niet ontlaadt (ontspant) maar juist extra activatie (stress) opbouwt. Dit komt ook door alle ‘troep’ die op dit moment op internet te vinden is over TRE. Er zijn veel filmpjes te vinden waarin de TRE-oefeningen helemaal verkeerd worden gedemonstreerd. Erger nog, er zijn ook ‘trill-filmpjes’ te zien, waarbij sprake is van te veel. Hierdoor kan TRE je afschrikken óf je gaat TRE verkeerd uitvoeren. Een averechts effect dus, met alle gevolgen van dien. Mensen zouden kunnen gaan denken; ‘TRE werkt niet, ik word juist onrustiger van stress, enzovoorts.’
Bijna tenslotte, dankzij TRE heb ik mijzelf ontwikkeld. Als mens ben ik zachter en toegankelijker geworden en ervaar stressprikkels veel eerder. Hierdoor kan ik rustiger blijven en beter in verbinding zijn met mijn omgeving. Omdat ik zo enorm van de methode hou, ben ik me ook veel verder gaan verdiepen in stress, trauma en het menselijk lichaam. Bijvoorbeeld een 3-jarige opleiding tot craniosacraal therapeut. Ik ben daardoor ook een veel betere begeleider, coach en opleider geworden.
Tenslotte, misschien eigenlijk wel het allerbelangrijkste argument: TRE helpt om ons natuurlijke herstelmechanisme weer te gebruiken. Ons lichaam kan dus zélf voor ontspanning zorgen. Hier hebben we dus helemaal niemand voor nodig. Tenminste, wanneer eenmaal goed begrepen en goed aangeleerd. Daarmee is het dus een hele goedkope zelf-hulp-methode die je de rest van je leven overal, zowel staand als liggend, kunt toepassen.
Om al deze redenen (en nog wat meer) heb ik een aantal jaren geleden ook de stichting TRE-Nederland opgericht om TRE beter op de kaart te zetten en mensen (cliënten) te kunnen doorverwijzen naar een gecertificeerde provider in de buurt.
Daarom dit boek. Het schrijven ervan heeft 2 jaar geduurd, maar het was me alleszins de tijd en energie waard. Mijn vrouw heeft er op sommige momenten wel anders over gedacht.😉