Prachtig filmpje over hoe ons autonome zenuwstelsel snel, automatisch en onbewust reageert op (on)veiligheid, spanning en trauma.
Het geeft ook inzicht in wat de impact is van gebeurtenissen op jonge leeftijd op onze manier van leven, op onze gezondheid én zelfs een verkorte levensduur.
Het lichaam herhaalt gedrag in het heden als gevolg van vervelende ervaringen uit het verleden. Dit noemen we een overlevingsstrategie of een verdedigingsmechanisme.
2 voorbeelden:
- Wanneer een kind op jonge leeftijd contact of intimiteit als onveilig heeft ervaren, dan heeft het als volwassene grote moeite om goed in verbinding te gaan met anderen en ook intimiteit als veilig en prettig te beschouwen in een relatie. Of zelfs intimiteit in veiligheid door te geven aan zijn/haar eigen kinderen.
- Wanneer je je als kind weinig serieus genomen hebt gevoeld, of je niet gezien voelt dan kan dit het gevoel en de overtuiging opleveren dat beter alles zélf kunt doen, dat je je niet kwetsbaar kun topstellen. Gevolg kan zijn dat je je als volwassene moeilijk kunt verbinden met anderen en/of het liefst alles zelfstandig doet, niet of nauwelijks om hulp vraagt. Dit is dan een gevolg van onveilige hechting tijdens de opvoeding. Hier kun je meer informatie vinden over kenmerken van hechting en hechtingsproblematieken.
Het autonome zenuwstelsel reageert in nieuwe situaties hetzelfde als destijds in onveilige situaties. Ons brein is heel slim maar zit ons soms ook behoorlijk in de weg. Het zenuwstelsel samen met ons brein heeft veel moeite om onderscheid te maken tussen onveilige situaties in het verleden en een veilig heden. Je kunt je dus bijvoorbeeld onveilig voelen bij een persoon die je voor het eerst ziet en hier eigenlijk geen reden voor is. Maar zintuiglijk vergelijkt het zenuwstelsel huidige prikkels met opgeslagen ervaringen in het verleden om zo (razendsnel en automatisch) te beoordelen hoe het defensief, beschermend moet reageren, terwijl hier eigenlijk geen reden voor is. Wanneer deze nieuwe onbekende persoon (sterk) overeenkomt met iemand uit het verleden waar je onprettige ervaring en mee hebt, dan reageert je lichaam automatisch (autonome zenuwstelsel) .
Tijdens een 1-daagse TRE workshop krijg je hierover meer uitleg en leer je ook om het lichaam te kalmeren. Dit noemen we reguleren.
TRE, tension and trauma releasing exercises en craniosacraaltherapie zijn methoden die helpen om ons zenuwstelsel tot rust te laten komen. Gevolg; minder pijn, stress, spanning en vermoeidheid en meer rust, energie en een positieve gemoedstoestand.