Werken met de logische nivo’s

In mijn vorige artikel heb ik hierover een inleiding gegeven. Voor het gemak nogmaals de handout van de logische nivo’s. Aan elk nivo van dit model zal ik een artikel wijden. Hierdoor ben je in staat het model te vertalen naar je eigen praktijksituaties.

Een ‘need-to-know’ voor elke manager en een kado voor elke medewerker.

Overzicht van de logische nivo’s Achtergrond: Bateson & Dilts

Missie, focus, zingeving

Identiteit & emoties

Waarden & overtuigingen

Vaardigheden & competenties

Gedrag

Omgeving

Gregory Bateson (overleden in 1980) is de grondlegger geweest van de logische nivo’s. Deze man heeft met zijn boek ‘Steps to an ecology of Mind, 1972’ de weg geplaveid voor Robert Dilts. Dilts heeft het model ‘de logische nivo’s’ (verder) ontwikkeld. Een model dat praktisch in al mijn trainingen terugkomt. Briljant in zijn eenvoud.
Maar dat is dan meer vanuit meneer Cruijff geredeneerd:
‘je gaat het pas zien als je het snapt’.

Hoe de logische nivo’s in te zetten?

Dit model kan je op vele manieren helpen. Om vooruit te kijken (voorbereiden), terug te kijken (reflectie) én het maken van plannen, het opstellen van doelen, etc.

In praktijksituaties, in de communicatie, spelen alle niveaus zich gelijktijdig af. Je kunt elk niveau achteraf analyseren om te leren (reflectie/evaluatie) of vooraf als voorbereiding, om de uitkomst van iets beter plannen en te optimaliseren.

Nivo 1: Omgeving

Het nivo van de omgeving bestaat uit alles wat je kunt scharen onder ruimte, plek, tijd, timing en energie. Dus waar ben ik? Wanneer ben ik hier? Hoe zit het met mijn energieniveau?
De kernvraag op dit nivo is: hoe kun jij je omgeving optimaal beïnvloeden om…te presteren, het naar je zin te hebben, je zeker te voelen, succesvol te zijn, etc.?
Vrij eenvoudige vraag denk je misschien? In de praktijk zijn we er ons vaak te weinig van bewust.
Waar we ook zijn, we willen ons comfortabel en veilig voelen. Dat maakt dat een vrachtwagenchauffeur zijn cabine zo sfeervol mogelijk inricht. Op dezelfde wijze doen wij dit ook thuis en bij voorkeur ook op ons werk. Alles zó inrichten dat je je optimaal voelt en zo goed mogelijk kunt presteren.

De analyse op Omgevingsniveau

Haal eens een situatie voor de geest die in jouw optiek niet optimaal of zelfs slecht verliep.
liefst met één persoon. Deze situatie kun je op de verschillende logische niveaus analyseren. Wanneer je het niveau  van de omgeving analyseert  ga je zien wat je de volgende keer anders kunt doen op deze laag om effectiever of succesvoller te zijn.
Onderstaande vragen helpen je hierbij:

  • Hoe had je de omgeving kunnen beïnvloeden of anders kunnen inrichten waardoor de kans op een beter resultaat groter was geweest?
  • Was het tijdstip handig?
  • Was de timing voor jezelf handig maar zeker ook voor de ander?
  • Hoe was het met je energieniveau gesteld op dat moment (en dat van de ander?)
  • Wat had je kunnen optimaliseren aan de ruimte? Bijvoorbeeld kouder, warmer, lichter, andere inrichting, andere inrichting?
  • Was je alleen met iemand om met meerderen? Had je dit kunne beïnvloeden?
  • Stond of zat je (niet) allebei? En wat was handiger geweest?
  • Was persoonlijk contact beter geweest of juist een telefoontje of mailtje?

Inzicht

Wanneer je met dit soort vragen de situatie analyseert zie je dan punten ter verbetering?
Mogelijk kom jezelf ook op andere vragen op ‘omgevingsnivo’ als je weer in de film kruipt.
3e Blog; niveau van gedrag
In mijn volgende blog ga ik het 2e niveau verder uitleggen, het niveau van gedrag.
Afsluiter voor elke keer

Heerlijk om met elkaar op weg te zijn. Ik hoop je de volgende keer weer te ontmoeten. Op welke wijze dan ook. En weet:
Veranderen heeft tijd nodig, doe het in kleine stapjes.
We spreken elkaar weer snel!

Marc Doomernik

Al mijn blogs over TRE

TRE artikel: spanning en stress snel weg!

Kun je één van onderstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan is dit artikel zinvol voor je. Wil je een betere nachtrust? Wil je meer rust, plezier, energie en veerkracht? Wil je minder (werk)stress en/of minder piekeren? Wil je je losmaken van beklemmende emoties?...

TRE in Brabants Dagblad

Wat is TRE? Bij reorganisatie helpt TRE beter dan een jobcoach Waarom is TRE anders dan vele andere methodieken? Wat heeft BV Nederland hieraan? Bekijk hier het artikel (PDF)

TRE op TV73

Marc Doomernik heeft een TRE workshop gegeven aan de Vrijwilligersacademie in den Bosch. TRE staat voor Tension Release Exercises. Een zelfhulpmethode om zelf spanning en stress te reduceren. TV73 heeft hier een rapportage van gemaakt. Een kleine 100 vrijwilligers in...

Hoe werken gedrag en emoties?

En hoe komt het dat we minder prettig gedrag en emoties vaak niet kunnen oplossen met ons hoofd?Bekijk de uitzending bij SBS6...