
Huh? TRE is toch heel iets anders dan Mindfulness of meditatie?
Nou, nee. Ik leg graag de link hiertussen uit.
TRE is DÈ manier om stress te ontladen en te voorkomen. Het is een lichaamsgerichte methode die je heel snel zelf kunt toepassen. Op elk moment waar je ook bent. Mindfulness en meditatie is voor veel mensen helpend en prettig maar wordt ook door veel mensen gezien als zweverig. Maar het is zeker niet zweverig wanneer je het uitlegt in gewone/normale woorden.
Ronald de Caluwé omschrijft mindfullness op zijn website als:
‘
Dit is dus de link tussen TRE, mindfullness en meditatie!
Wie heeft er geen vol hoofd?
TRE helpt je om te ont-stressen, spanning en pijn te verminderen. Het bijzondere is dat wanneer je lichaam zich meer ontspant je brein automatisch op een goede manier mee verandert. Het wordt rustiger in de kop! En dat allemaal in 8 weken tijd!
Hoe kom ik op deze gewaagde aanname?
Nou, ik ben hierbij geholpen door Ronald de Caluwé. Ik ontving zijn nieuwsbrief met de titel: Mindfulness verandert je brein in 8 weken.
Ronald legt in een artikel uit dat Amerikaanse wetenschappers dit hebben aangetoond. Hij heeft ook een heel artikel gewijd aan de kracht van mindfullness en meditatie, inclusief wetenschappelijk bewijs. Conclusie van het onderzoek:
Wanneer je acht weken 30 minuten per dag mindfulness-oefeningen doet, nemen angst en stress af.
Dus eenvoudig gezegd: wanneer je 8 weken lang oefent om in het hier en nu te zijn nemen angst en stress af. Dit is geweldig, maar……..hoe zit het dan met de opgeslagen spanning en je stress in het lijf?
TRE effectiever dan Mindfulness?
Dit bedoel ik goed. Mindfulness is prachtig. Alleen,….in plaats van 8 weken lang elke dag 30 minuten mindfullness-oefeningen te doen om alleen je hoofd rustiger te krijgen, durf ik je bijna te garanderen dat je met TRE in 50% van de tijd 50% meer bereikt!
Bij TRE leer je namelijk om in het hier en nu te zijn, wat nauwelijks effort kost. Hiermee wordt je hoofd automatisch rustiger en heb je minder ‘trubbelige’ gedachten. Maar daarbij nemen in dezelfde tijd óók spanning, pijn en stress in je lichaam af.
3 voorwaarden bij TRE om stress te kunnen ontladen
Met ontladen bedoelen we spanning loslaten, wat via een natuurlijk herstel-mechanisme wordt geactiveerd.
Een van de voorwaarden om TRE op de juiste manier te beoefenen, zodat het lichaam spanning en stress kan ontladen is: mentaal in het hier en nu zijn.
Dus niet in je hoofd, in je binnenwereld zitten, maar al je zintuigen gebruiken om te weten waar je bent, wat er allemaal in je lichaam gebeurt en hoe je de omgeving ervaart. Ik noem dit zintuiglijke scherpzinnigheid. Dit is ook véél eenvoudiger dan je waarschijnlijk denkt. Gewoon om je heen kijken zodat je ziet wat er gebeurt, luisteren naar geluiden in je omgeving zodat je hoort wat dit met je doet, luisteren naar de signalen in je lichaam en in beweging komen als dat nodig is.
‘Zo simpel als koude pap’, zeggen we in Brabant.
Hiermee kom je uit je binnenwereld en automatisch terecht in de echte wereld. Wanneer je alles in het hier en nu waarneemt/ervaart, ben je ook veel beter in staat om voor jezelf op een juiste manier te handelen.
De 2e voorwaarde om stress te kunnen ontladen is: veiligheid
Via je natuurlijke herstelmechanisme spanning en stress ontladen is niet altijd een vanzelfsprekendheid. Je moet dit ontladen ook als veilig ervaren. De bedoeling is dat je lichaam middels tril- en stretchbewegingen stress en spanning loslaat. Maar, wanneer je dit voor het eerste ervaart kan dit ook ongemakkelijk of zelfs angstig aanvoelen. Dit gaat over durven loslaten. Veel mensen hebben behoefte aan grip en controle. Dit is geen toeval, dit heeft vaak te maken met dingen die in het verleden gebeurt zijn. Denk aan traumatische ervaringen en hechtingsproblematieken. Nu ineens de controle loslaten en kijken wat je lichaam doet om te ontspannen kan best een dingetje zijn. Ervaar je onvoldoende veiligheid in het begin, wat helemaal niet raar is, dan moet je in staat zijn om je proces af te remmen. Wij noemen dit bij TRE reguleren.
De 3e voorwaarde om stress te kunnen ontladen is: ontspanning
Je lichaam dient zoveel mogelijk ontspannen te zijn om de spanning uit je lichaam weg te laten vloeien. Aanspanning, gespannen spieren interpreteert je zenuwstelsel als alert zijn, in actie komen. In deze toestand kun je geen spanning loslaten. Logisch toch? Wanneer ik naast je sta bij het doen van inspannende oefeningen en je dan ineens de opdracht geef: ‘zorg nu eens voor ontspanning terwijl je dit doet, zodat je lichaam kan ontladen’ lukt dit dan denk je?
Lijkt me van niet. Dus om spanning en stress te ontladen moet je lichaam zoveel mogelijk ontspannen zijn. Wat ook alleen maar lukt in combinatie met je veilig voelen én met aandacht in het hier en nu te zijn. Zintuiglijk scherpzinnig zijn. Nu is de cirkel rond voorwaarde 1, 2) en 3 zijn besproken.
In ontspannen toestand ‘trillen’ is vaak ook wel een dingetje. Veel mensen doen TRE, trillen ook, alleen met gespannen spieren. Nou dit voelt waarschijnlijk lekker, kun je ook maandenlang doen, het levert zo alleen niks op. Je hebt dan eigenlijk gewoon maandenlang gefitnest.
TRE samengevat
Een voorwaarde om TRE op de juiste manier te doen is in het hier en nu zijn, waar mindfulness en meditatie voor staat. Lukt dit dan is TRE effectiever dan mindfulness is mijn overtuiging.
Het gaat voor nu te ver om het hele TRE proces uit te leggen zodat je dit op de juiste manier uit kunt voeren. Ik heb er een boek over geschreven, wat ook veel meer inzichten biedt dan alleen TRE: op deze pagina kun je ook gratis de eerste 27 bladzijden downloaden: https://marcdoomernik.nl/tre-boek-herstellen-van-stress-en-trauma-kan-je-lichaam-zelf/
Mijn advies is om TRE aan te leren bij een erkende TRE Provider. Na een paar sessies kun je het helemaal zelf, mits er geen sprake is van ernstige klachten of ziektebeelden. Maar dit lijkt me logisch. Kijk ook eens op www.TRE-Nederland.nl of www.TRE-Belgium.com om een TRE Provider en TRE workshop in jouw buurt te vinden.