TRE Boek Nederlands

TRE staat voor Tension and Trauma Releasing Exercises

David Berceli is de grondlegger van TRE. Als een ware missionaris, vol passie, enthousiasme en bevlogenheid, heeft hij TRE in eerste instantie ontworpen om grote groepen mensen te helpen. Mensen over de hele wereld die ervaringen hebben meegemaakt variërend van milde stress tot ernstige trauma’s. David heeft altijd TRE gepresenteerd als een zelfhulpmethode voor personen die misschien geen toegang hebben tot therapie of andere vormen van ondersteuning. Ook zijn er veel mensen die geen therapie nodig hebben, maar die gewoon een zelfhulpmethode willen om hun eigen dagelijkse stress te verminderen.

Inmiddels zijn we jaren verder en zijn gecertificeerde TRE Providers hierin duidelijk genuanceerder in geworden. Ja, TRE is een zelfhulpmethode. Net zoals fietsen en met mes en vork eten. Je hebt het alleen wel eerst goed en veilig aan te leren voordat je dit zelf(-standig) kunt gaan doen.

In het TRE boek Nederlands wordt de theorie rondom stress en trauma in begrijpelijke taal uitgelegd. Dus juist ook geschikt voor niet-therapeuten. Daarbij worden ook de TRE oefeningen goed uitgelegd en geïllustreerd met afbeeldingen.

Serie van oefeningen

TRE omvat een serie van zes oefeningen, met uiteindelijke doel om de spanning in de spieren en de hoge activatie van het zenuwstelsel te verlagen. TRE is een natuurlijk herstelmechanisme. Iedereen heeft het (automatisch) in zich. TRE leert je dus  geen nieuwe methode aan maar helpt je lichaam zich weer te herinneren hoe het zich kan ontladen. Zoals het eigenlijk in de natuur bedoeld is en wat alle zoogdieren automatisch en van nature doen.

Zij gaan trillen/schudden na een stressmoment en gaan daarna gewoon door met hun leven alsof er niks gebeurd is. Het gebeurt gewoon, zonder erbij na te denken.

En dat is exact wat TRE beoogt. Gewoon weer leren ontspannen zónder erbij na te hoeven denken!

Door de activatie van spiergroepen tijdens de TRE oefeningen,  ga je sensaties ervaren, veelal ook tremors (trillingen), schudden of schokjes. De op deze manier opgewekte trillingen, ook wel neurogene tremors genoemd, beginnen diepe langdurige spanning in het lichaam los te maken. Ook kan er een ontlading zijn in de vorm van verdriet of boosheid.  Vaak weet je niet eens waar de emotie vandaan komt. Dat is juist zo mooi, het lichaam laat (oude) spanning en emoties los zonder te weten wat de betekenis hiervan is en/of te weten met welke situatie deze emotie en spanning te maken heeft. Wanneer je dit op een veilige manier kunt ervaren kan dit na de TRE sessie ook heel ontspannen aanvoelen.

TRE is ook zeer geschikt om preventief te doen. Het wordt ook gebruikt door dienstverleners die op regelmatige basis last hebben van ernstige stress of trauma. Denk hierbij aan Politie en Brandweer- en militair personeel. Mensen werkzaam, Eerste Hulp medewerkers, enzovoorts.

David Berceli

David Berceli, Ph.D. is een internationaal expert op het gebied van trauma-interventie en het oplossen van conflicten. De afgelopen 25 jaar heeft hij gewoond en gewerkt in veel landen, alwaar hij trauma release workshops gaf en het ontwerpen van herstelprogramma’s voor de internationale organisaties over de hele wereld realiseerde. Inmiddels is TRE bekend in meer dan 65 landen waar in totaal ruim 6000 gecertificeerde TRE Providers actief zijn.

Hij is de maker van een revolutionaire en unieke serie van Trauma/Tension Releasing Excersises (TRE), die de diepe chronische spanningen bevrijden, die ontstaan zijn in het lichaam tijdens stressvolle, heftige en  traumatische ervaringen.

TRE is rond 2011 geïntroduceerd in Nederland. De laatste jaren wordt het steeds populairder en groeit het aantal gecertificeerde TRE Providers gestaag. In 2020 zijn er ongeveer 100 TRE Providers in Nederland actief en ongeveer even zoveel TRE trainees in opleiding. De TRE Providers die zich jaarlijks blijven ontwikkelen hebben zich verenigd in www.TRE-Nederland.nl.
Wanneer u TRE op een veilige en juiste manier wilt aanleren adviseren wij u dit bij een van deze TRE Providers te doen.

TRE Trauma- en spanningsreducerende oefeningen boek

€ 17,95