Angst zit niet in het hoofd maar in het lijf
Een moeder heeft enkele weken geleden contact met me opgenomen. Ze maakte zich ernstig zorgen om haar 12-jarig kind. Dat is de reden van hun bezoek en voor een kennismaking met TRE.
Het kind ‘loopt’ inmiddels bij een psychiater en een speltherapeut. Maar hierover zijn ze niet helemaal tevreden. Van kennissen hebben ze gehoord dat je van TRE zo lekker rustig wordt, dus de moeite waard van het proberen.
Inmiddels heb ik ook de intakes van moeder, vader en het kind bekeken. Vader heeft als diagnose ADHD, kind heeft ADD en moeder lijdt aan hypermobiliteit. Ze omschrijft het zelf ook zo mooi. ‘Hypermobiel …en de boel niet bij elkaar houden…’
Een mooie metafoor voor hoe een moeder naar het gezin kan kijken en zich verantwoordelijk voelt voor alles. Maar dat is mijn eigen invulling 🙂
Het thema ANGST loopt als rode draad door de intakes heen.
Samenvattend:
- angst voor (onbekend) eten
- angst om te braken
- angst om ziek te worden
- angst voor andere mensen
- angst voor nieuwe omgeving
- angst om dik te worden
Mijn ervaring met systemisch kijken en werken zegt me dat hier ook sprake is van systemische belasting en/of loyaliteit tussen ouders en kind. Wanneer vader een angst ontwikkeld voor ‘ander’ eten, andere mensen en vreemde omgevingen, en moeder zo bezig is met gezond eten omdat ze vindt dat ze te dik is,…. Hoe vreemd is het dan dat een tiener ook angst ontwikkelt voor eten, niet lekker meedraait op school en stempel ADD opgelegd krijgt?
Kinderen zijn vaak loyaal aan ‘het systeem’. Dat is ook de reden waarom dynamieken, patronen en gedragen zich ook vaak generaties lang voortzetten binnen families.
De hierboven beschreven vormen van angst worden gecreëerd in het hoofd maar hebben mega impact op je fysieke gesteldheid en de wijze waarop je je vervolgens gedraagt.
Het lichaam reageert automatisch op prikkels uit de omgeving maar ook op negatieve gedachten. Zowel neurologisch, biologisch en fysiologisch. Met alle gevolgen vandien. Door dit soort gedachten schiet het lichaam in vlucht-, vecht- of bevriesdynamieken. Hierbij wat voorbeelden van de verschilende overlevingsdynamieken.
Vluchtdynamiek: situaties uit de weg gaan, dingen niet onder ogen willen zien, confrontaties niet aangaan, jezelf wegcijferen, geen mening geven, niet voor jezelf opkomen.
Vechtdynamiek: zeer alert en/of fel reageren, geïrriteerd, gefrustreerd, boos of woedend reageren.
Bevriesdynamiek: in situaties verstijven en /of verlammen, je hulpeloos of radeloos voelen, zeer negatieve tot suïcidale gedachten hebben, vele vormen van verslavingen.
Zowel vader, moeder als kind heben angsten ontwikkeld die zich uitten in de bovenstaande overlevingsstrategiën. Al deze angsten vertalen zich naar onprettige emoties en beperkend gedrag. En zo komt een gezin in een vicieuze cirkel van onmacht, frustratie, boosheid.
Hoe doorbreek je dit?
Het gezin heeft eerst de reguliere weg gevolgd van therapie; psychiater, speltherapeut, etc. voor hen bleek dit niet te werken.
Voor mij is dit inmiddels logisch. Negatieve angsten vertalen zich namelijk naar fysieke klachten, emoties en fysiek beperkend gedrag. Dit heb ik hierboven proberen uit te leggen.
Met TRE, spanningsontladende oefeningen, helpen we het lichaam weer te ontspannen. Het lichaam voelt niet meer de noodzaak om te vluchten, vechten of bevriezen. Hierdoor nemen angsten af, waardoor het lichaam zich weer veilig gaat voelen. Gevolg is dat mensen zich zowel fysiek als mentaal gezonder gaan voelen. Vele soorten klachten kunnen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
Is het bovenstaande herkenbaar?
Dan is een TRE-sessie of een TRE workshop mogelijk interessant voor je.
Natuurlijk medicijnen,….toch?
En de oplossing van zorgverlenend Nederland is tot nu toe: medicatie voor maagzuur (Omeprazol en Rennies), Xanax voor angstaanvallen, Concerta voor ADHD, in het verleden Ritalin en Medikenet voor ADD maar nu toch, op advies door psychiater, overgestapt op Dexamfetamine. Mijn hemel…
Tsja,…mijn hoofd spint ervan. Het is veel wat er in dit gezin speelt. Ik ben heel benieuwd waar we met TRE uitkomen.
Waarom zou TRE dan wel werken?
TRE staat voor Tension Release Exercises. Op mijn website is hier veel info over te vinden. Daarnaast heb ik er al diverse blog-artikelen aan gewijd. Wereldwijd hebben miljoenen mensen al kennis gemaakt met TRE. Nederland loopt nog een beetje achter.
Angsten ontstaan als gevolg van mindere prettige ervaringen waardoor mogelijk ook zelfs trauma’s ontstaan. De reden waarom angsten, fobieën en trauma’s zo hardnekkig zijn, in die zin dat we er geestelijk en fysiek last van hebben, is het feit dat we in het algemeen alle problemen mentaal (met ons hoofd) op willen lossen. We denken, analyseren en piekeren ons suf hoe we zaken moeten oplossen. Veelal met veel frustratie tot gevolg.
De oplossing zit niét in het hoofd maar in ons lijf!
Het lichaam bouwt namelijk allerlei spanning en stress op als gevolg van angsten, fobieën, irritaties, onzekerheden, etc. Het lichaam wil ons namelijk beschermen en is altijd in opperste staat van alertheid. We willen overal de controle over hebben om ons veilig te kunnen voelen. Wanneer het lichaam een omgeving als ‘niet veilig’ interpreteert, dan schieten we in de overlevingsdynamieken vluchten, vechten of bevriezen. Dit bespreken we uitgebreid in een TRE workshop.
Bij angst, boosheid, stress of onzekerheid reageert ons fysieke lichaam veel eerder en sneller dan dat we met ons hoofd kunnen (mentale lichaam). We spannen onze spieren aan, de ademhaling en hartslag gaat omhoog en ons lichaam maakt allerlei stress-hormonen (adrenaline, noradrenaline en cortisol) en endorfines aan.
Fysieke klachten bij teveel spanning en stress
Wanneer je te veel, te vaak of te lang onder spanning en stress staat (door negatieve emoties) dan gaat het lichaam zich tegen je keren. Zo kan je lichaam o.a. de volgende reacties gaan geven:
Extra insuline aanmaken om de suikerwaarden (teveel aangemaakte energie) weer op een normaal pijl te krijgen. Hierdoor kun je last krijgen van diabetes type 2.
Door de verhoogde bloeddruk en hartslag heb je een verhoogd risico op hart-en vaatziekten.
Je huid verslechtert, je krijgt bijvoorbeeld problemen zoals acne.
Je immuunsysteem en spijsvertering gaan slechter functioneren waardoor je je zwak en vermoeid voelt en vatbaar voor ziektes wordt.
Problemen met sexualiteit en intimiteit of een ontregeling van de menstruatiecyclus en verminderde vruchtbaarheid zijn typische gevolgen van langdurige stress.
Dikker en slapper worden. Weinig beweging i.c.m. veel stress resulteert in een afbraak van spieren doordat glycogeen en eiwitten worden afgebroken, maar juist het vet blijft. Met name cortisol speelt daarin een belangrijke rol omdat dit hormoon de groei van vetcellen bevordert. Je krijgt dus te maken met de typische vetophopingen rond de buik terwijl je armen en benen door de spierafbraak juist extra dun worden.
Psychologische effecten
Doordat je lichaam continue stresshormonen aanmaakt kun je je psychisch ook steeds minder goed gaan voelen. Dit merk je aan het feit dat je je vaak opgejaagd voelt en ook geïrriteerd of zelfs agressief reageert. Anderen trekken zich juist steeds meer terug wat kan lijden tot een depressie of burn-out.
Hoe zit het met jouw fysieke, mentale of emotionele gesteldheid?
Al mijn blogs over TRE
6 fases van rouw
Vallen en weer opstaan…. Hoe doe je dat? Een grote klant kondigde aan de samenwerking te willen stoppen. Dit kwam als een donderslag bij heldere hemel. Alsof je in één keer gevloerd wordt. Je bent verdoofd, weet niet hoe te reageren.Wat doe je in zo’n geval? Hoe sla...
Sterk spul dat TRE!
Een revolutionaire nieuwe techniek om (diepe chronische) spanning los te laten.Het herstelt je lichaam. Gevolg; innerlijke rust en kalmte. Deze week heb ik een TRE training gevolgd. Tension & Trauma Release Excersises. Deze techniek helpt je om op een eenvoudige...
Een 8,5 voor je presentatie!
Nicole Papen is het gelukt. 10 TIPS om 'boeiend en overtuigend te presenteren’. Lees hier haar verhaal over een zeer geslaagde presentatie.'Na maanden van zorgvuldig onderzoek, literatuurstudies en heel veel typewerk kwam de verdediging van mijn scriptie eindelijk in...
Mooie resultaten met TRE
Hoe spanningen snel uit je lijf kunnen verdwijnen. Hoe snel je je beter kunt voelen.TRE is helaas nog maar nauwelijks bekend in Nederland. In de rest van de wereld wordt deze methodiek al veelvuldig toegepast. Alle verdere informatie over TRE kun je op mijn site...
Start TRE II mind-blowing!
In totaal zijn we hier met 28 deelnemers in Zuid Afrika voor TRE II. Allemaal professionals met zeer bijzondere en persoonlijke ervaringen. Allemaal mensen die al veel gedaan hebben in hun persoonlijke proces. Ondanks dat 'major shifts' voor heel veel mensen. Kun je...
TRE op de Radio
Interview: wat is dat nou precies dat TRE? TRE gaat over trauma, stress en spanning reducerende oefeningen. Sommige mensen vinden het prettiger om iets over TRE te horen dan er over te lezen. Ben je enthousiast over TRE maar vind je het niet makkelijk om het uit te...
Broodkruimels… als blijk van liefde, waardering of erkenning
Bijna iedereen heeft behoefte aan complimenten, waardering, erkenning, etc. We raken teleurgesteld of gedemotiveerd als we hier te weinig van krijgen. Soms ook gaan we ook harder ons best doen om alsnóg die waardering te krijgen. Aan de andere kant: vAl mijn blogs...
Facet 5, persoonlijkheidsprofiel
Facet5 is een online vragenlijst waarmee je persoonlijke profiel wordt geanaliseerd. Je krijgt hiermee inzicht in: je gedrag, motivatie, houding, emotionele staat en ambitie. Het geeft je veel persoonlijke en zakelijke inzichten. Meer succes, plezier en eAl mijn blogs...
50 zeer prikkelende vragen
Hoe tevreden ben je eigenlijk? 50 vragen die betrekking hebben op 7 verschillende levensgebieden zoals, werk, familie, vrienden en relatie. De vragen helpen je om inzicht te krijgen en om in beweging te komen...Al mijn blogs over TRE
De Pietleut en de Teleurgestelde
Hoe komt het toch dat je soms zo teleurgesteld bent in de manier waarop anderen communiceren? Grappig genoeg ziet de ander dit niet zo. De wijze van reageren vinden zij volstrekt logisch. Aan de hand van wat voorbeelden krijg je inzicht in hoe het werkt..Al mijn blogs...
Jouw emotionele staat… en bevroren leidingen
Ben je jezelf bewust Hoe je op onverwachte (minder prettige) situaties reageert? Wat heeft zo'n situatie voor impact op de rest van je dag? M.a.w. hoe makkelijk ben je uit balans te brengen én in welke mate laat je je beïnvloeden door je omgeving? ZomaarAl mijn blogs...
Grote vraag van mijn vader Marc Doomernik
'Hoe vind je eigenlijk dat ik het gedaan heb in mijn leven.....?' Deze vraag kreeg ik van mijn vader op een onverwacht moment. Hoe zou jijzelf reageren op deze vraag? In dit filmpje kun je zien wat ik geantwoord heb en wat dit met me deed...Al mijn blogs over TRE
1WE op TV in Bangladesh
Op donderdag 17 september 1359 zijn er door ATN Bangla, TV opnames gemaakt over de projekten van 1WE. Vrijdag 18 september is dit nieuws item 3 keer uitgezonden.Al mijn blogs over TRE
Training & coaching werkt niet bij stress
Bij stress wordt het effect van training teniet gedaan Dit kopte de website Nu.nl eergisteren: Stress vermindert controle over emoties Onderzoekers van de New York University beschrijven de resultaten van hun onderzoek in het tijdschrift Proceedings of the National...
Hard hollen maar waar naartoe?
Hoe confronterend en frustrerend ‘hard hollen’ kan zijn heeft Kees laatst ervaren.Nooit goed genoeg Kees, nam deel aan de training ‘Persoonlijke Effectiviteit & Time Management’. Hij vertelde dat hij veel moeite had om zaken los te laten. Uit zijn Facet5 profiel...
De logische niveaus in communicatie
Yes, een nieuwe website & weblog! De geboorte van mijn nieuwe website bracht me op een goed idee om in mijn nieuwe weblog direct een waardevol instrument te bespreken. 2 vliegen in één klap. een nieuwe website en direct een paar artikelen voor mijn blog. 🙂 Het...
Uitleg logisch niveau 1: de Omgeving
Werken met de logische nivo’s In mijn vorige artikel heb ik hierover een inleiding gegeven. Voor het gemak nogmaals de handout van de logische nivo’s. Aan elk nivo van dit model zal ik een artikel wijden. Hierdoor ben je in staat het model te vertalen naar je eigen...
Uitleg logisch niveau 2: Gedrag
Werken met de logische niveaus In mijn vorige artikel heb ik een overzicht van de logische niveaus gegeven. Daarbij kort iets over de grondleggers verteld en een handout toegevoegd. Aan elk niveau van dit model wijd ik een artikel Hierdoor ben je in staat het model te...
Uitleg logisch niveau 3: vaardigheden, kwaliteiten en hulpbronnen
Werken met de logische nivo’s Een ‘need-to-know’ voor elke manager en een kado voor elke medewerker. Hoe de logische nivo’s in te zetten? Dit model kan je op vele manieren helpen. Om vooruit te kijken (voorbereiden), terug te kijken (reflectie) én het maken van...
Uitleg logisch niveau 4: Waarden & overtuigingen
Hoe de logische niveaus in te zetten? ‘Om zowel zakelijk als persoonlijk makkelijker en sneller te kunnen groeien’. Dit model helpt je om vooruit te kijken, te evalueren én bij het maken van plannen, het bereiken van doelen, etc. In de praktijk spelen alle...
Uitleg logisch niveau 5: Identiteit
De logische niveaus in Communicatie ‘Om zowel zakelijk als persoonlijk makkelijker en sneller te kunnen groeien’. Hoe de logische niveaus in te zetten? Dit model helpt je om vooruit te kijken, te evalueren én bij het maken van plannen, het bereiken van doelen,...
Uitleg logisch niveau 6: Missie, doel en zingeving
Hoe de logische niveaus in te zetten? Dit model helpt je om vooruit te kijken, te evalueren én bij het maken van plannen, het bereiken van doelen, etc. In de praktijk spelen alle niveaus zich gelijktijdig af. De niveaus helpen je om uitkomsten te optimaliseren....
Honden vinden TRE ook heel normaal
TRE, Tension & Trauma Releasing Exercises is een natuurlijk herstel mechanisme . Met natuurlijk bedoel ik dat het een manier is die je niet aanleert omdat je deze niet kent.Wat we doen is het lichaam weer herinneren dat het spanning en stress mag ontladen, dit...
Tril je Zen, Libelle februari 2020
Juist nu, in deze tijden van de wereldwijde coronacrisis, is stress een nog groter thema aan het worden. De verplichte aanpassing, de onmacht en onzekerheid over allerlei omstandigheden, privé en zakelijk, levert voor iedereen een nog grotere mate van stress en...
Reactie op ons autonome zenuwstelsel
Prachtig filmpje over hoe ons autonome zenuwstelsel snel, automatisch en onbewust reageert op (on)veiligheid, spanning en trauma. Het geeft ook inzicht in wat de impact is van gebeurtenissen op jonge leeftijd op onze manier van leven, op onze gezondheid én zelfs een...
De kracht van ‘systemisch kijken’ naar mensen en organisaties
Artikel in het Brabants Dagblad van 12 augustus 2009 (PDF)
Stress verandert je gezicht aanzienlijk
Opmerkelijk om te zien hoe stress zichtbaar wordt bij mensen tijdens en na een emotionele gebeurtenis. Nederlandse fotografe Claire Felicie toont in haar boek “Here are the young men” foto’s van Nederlandse mariniers die uitgezonden zijn naar Uruzgan, Afghanistan. Een...
TRE effectief bij burnout en buikklachten
Het beste werkt het wanneer een cliënt zelf verteld waarom TRE werkt. Vooral wanneer mensen zelf specialist zijn op gebied van lichaam of geest. Zij geloven pas dat TRE werkt wanneer ze zichzélf overtuigd hebben. Overtuigen door zelf te ervaren. Dit geld ook voor deze...
TRE project Filippijnen
Aankomende vrijdag vertrek ik naar de Filippijnen om samen met o.a. Chris Balsley en Joan McDonald, TRE workshops te geven aan een grote groep lokale bewoners. Verschillende emoties en gedachten gaan als een ‘roller coaster’ door me heen; spannend, enthousiasme, kan...
Onbewust trauma echte killer. Jij hebt ze ook. Wedden?
Hoe ‘gevaarlijk’ is het wanneer je wél een onbewust trauma hebt maar niet weet dat je dit hebt? Een onbewuste trauma heeft een grote impact op zowel je fysiek als geestelijke gesteldheid. Het levert spanningen en stress op. Gevolg? Allerlei fysieke en/of geestelijke...